Jakie zalety ma ekologiczny brykiet do grilla?
Ekologiczny brykiet do grilla powstaje z drzew owocowych. Jest połączeniem sypkiego węgla drzewnego z substancjami wiążącymi i różnymi dodatkami, przez co mniej się pyli. Rozpalony i doprowadzony do żarzenia brykiet może utrzymać temperaturę nawet przez kilka godzin. Charakterystyczna dla brykietu jest regularna wielkość ziaren, co pozwala uzyskać jednolitą warstwę żaru.
Ekologiczny brykiet, czyli jaki?
Brykiet ekologiczny powstaje z drzew owocowych, które są bardzo wydajnym surowcem do jego produkcji. Korzystając z drzew owocowych, chronimy naturalne zasoby leśne i ograniczamy wycinkę różnych cennych dla ekosystemu gatunków drzew. Co więcej, w trakcie spalania takiego brykietu powstaje niewielka ilość dymu. W ten sposób ograniczamy emisję szkodliwych związków do atmosfery. Brykiet owocowy charakteryzuje się niską zawartością zanieczyszczeń siarkowych, a po jego wypaleniu pozostaje niewiele popiołu. To wszystko sprawia, że brykiet owocowy jest najbardziej ekologicznym opałem do grilla.
Przeczytaj również: Dlaczego warto wybrać ekogroszek?
Zalety owocowego brykietu do grilla
Ekologiczny brykiet do grilla spala się długo i powoli się żarzy, przez co możliwe jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w grillu przez długi czas. Oznacza to większą wydajność i mniejsze zużycie surowców naturalnych, potrzebnych do jego produkcji. Co więcej, potrawy przyrządzane na ekologicznym brykiecie zyskują niepowtarzalny smak i aromat.
W trakcie spalania owocowego brykietu powstaje niewielka ilość dymu, a powietrze wokół jest świeże i czyste. Korzystając z ekologicznego brykietu do grilla, nie zatruwamy siebie i swoich bliskich. Co więcej, po skończonym grillowaniu pozostaje niewielka ilość popiołu, a zatem problem z jego eliminacją jest rozwiązany. Brykiet owocowy przez długi czas podtrzymuje odpowiednią temperaturę i nie ma konieczności częstego dosypywania kolejnych porcji, co przekłada się na większy komfort użytkowania. Pomimo że brykiet rozpala się nico dłużej niż węgiel, to jednak jest bardziej od niego ekonomiczny.
Dostawcą produktów ekologicznych, w tym eko opału i brykietu owocowego jest LIGHT PROJECT. Oferowany brykiet z drzew owocowych cechuje się regularnym kształtem i jest wolny od szkodliwych chemikaliów. W toku produkcji stosuje się wyłącznie lepiszcza najwyższej jakości. Oznacza to, że potrawy przyrządzane na brykiecie ekologicznym są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także znacznie zdrowsze od potraw przygotowywanych na standardowym opale, który generuje sporą ilość substancji smolistych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana