Jakie drewno do kominka wybrać? Rodzaje i zastosowanie

Jakie drewno do kominka wybrać? Rodzaje i zastosowanie

Wybór drewna kominkowego wpływa na jakość korzystania z kominka i cieszenia się ciepłem przez cały rok. Grab, grusza, dąb, jabłoń, orzech,  a może buk – jaki rodzaj drzewa ma największą wartość opałową? Iglaste czy liściaste drzewa? Na jakie właściwości warto zwrócić jeszcze uwagę? O czym należy pamiętać przy zakupie? Odpowiedzi szukaj w naszym artykule!

Jakie są rodzaje drewna kominkowego?

Drewno kominkowe może być liściaste lub iglaste. Powinno być ponadto suche i około 2-letnie. Dzieli się je na:

  • grab – o wartości opałowej 10,00
  • gruszę – o wartości opałowej 8,80
  • buk – o wartości opałowej 8,40
  • dąb – o wartości opałowej 8,30
  • jabłoń – o wartości opałowej 8,22
  • orzech – o wartości opałowej 8,10
  • brzozę – o wartości opałowej 7,90
  • sosnę – o wartości opałowej 6,50
  • wierzbę – o wartości opałowej 4,00

Jak dokonać wyboru, czyli iglaste czy liściaste?

Drewno do kominka nie powinno być iglaste. Wszystko dlatego, że zawiera dużo żywicy i podczas spalania strzela, co skutkuje zanieczyszczeniem otoczenia trudnymi do późniejszego usunięcia plamami. Na ściankach kominka czy w przewodzie kominkowym natomiast przedostaje się dużo sadzy i dymu. Drewno kominkowe we Wrocławiu lub innym mieście jest liściaste. Składa się z niewielkiej ilości żywicy. Pali się równo i nie wytwarza większej ilości dymu. Dzięki temu kominek pozostaje na dłużej czysty. Najlepsze jest twarde drewno, które podczas spalania przynosi najwięcej ciepła. Drewno miękkie z kolei jest lekkie i mniej kaloryczne, przez co potrzeba go więcej. Opłaca się wybrać wysokokaloryczne, twarde drewno. Dzięki temu nie będziesz musiał dokładać ciągle do ognia. W ten sposób zaoszczędzi się na miejscu składowania.

Pozostałe parametry

Drewno kominkowe może być:

  • miękkie – o niskiej twardości i wartości opałowej. Należą do nich: sosna, olcha, topola i lipa
  • średnie – mniejsza twardość oraz wartość opałowa. Należą do nich: orzech, brzoza czy klon
  • twarde – odznacza się wysoką twardością już po ścięciu. Ma największą wartość opałową. Od twardości zależy ciężar i gęstość. Wpływa to na jego kaloryczność. Należą do nich: grab, buk, dąb czy jesion

Jakie drewno do kominka, czyli jak kupować

Posiadasz piec kominkowy? Drewno wybiera się na podstawie miary objętości. Liczona jest w metrze przestrzennym. Oznacza to, że ilość drewna wynosi 1 metr sześcienny. Dlatego metr przestrzenny drewna liczy około 0,7 metrów sześciennych. Oznacza to masę około 400 kilogramów. Drewno występuje w formie gotowych, łupanych szczap lub okrąglaków. W drugim przypadku wymagają samodzielnego porąbania lekką siekierą z długim trzonkiem. Szczapy są dlatego droższe.

Oprócz tego ważne są:

  • łupliwość – im bardziej łupliwe, tym łatwiejsze do samodzielnego rąbania
  • poziom wysuszenia – im bardziej suche drewno, tym twardsze i oddające więcej ciepła
  • zawarcie kory – powinno być niskie, bo inaczej obniża się wartość opałowa
  • szybkość przesychania – niewysuszone dymi i źle się rozpala

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.