Jakie drewno do kominka wybrać? Rodzaje i zastosowanie

Jakie drewno do kominka wybrać? Rodzaje i zastosowanie

Wybór drewna kominkowego wpływa na jakość korzystania z kominka i cieszenia się ciepłem przez cały rok. Grab, grusza, dąb, jabłoń, orzech,  a może buk – jaki rodzaj drzewa ma największą wartość opałową? Iglaste czy liściaste drzewa? Na jakie właściwości warto zwrócić jeszcze uwagę? O czym należy pamiętać przy zakupie? Odpowiedzi szukaj w naszym artykule!

Jakie są rodzaje drewna kominkowego?

Drewno kominkowe może być liściaste lub iglaste. Powinno być ponadto suche i około 2-letnie. Dzieli się je na:

  • grab – o wartości opałowej 10,00
  • gruszę – o wartości opałowej 8,80
  • buk – o wartości opałowej 8,40
  • dąb – o wartości opałowej 8,30
  • jabłoń – o wartości opałowej 8,22
  • orzech – o wartości opałowej 8,10
  • brzozę – o wartości opałowej 7,90
  • sosnę – o wartości opałowej 6,50
  • wierzbę – o wartości opałowej 4,00

Jak dokonać wyboru, czyli iglaste czy liściaste?

Drewno do kominka nie powinno być iglaste. Wszystko dlatego, że zawiera dużo żywicy i podczas spalania strzela, co skutkuje zanieczyszczeniem otoczenia trudnymi do późniejszego usunięcia plamami. Na ściankach kominka czy w przewodzie kominkowym natomiast przedostaje się dużo sadzy i dymu. Drewno kominkowe we Wrocławiu lub innym mieście jest liściaste. Składa się z niewielkiej ilości żywicy. Pali się równo i nie wytwarza większej ilości dymu. Dzięki temu kominek pozostaje na dłużej czysty. Najlepsze jest twarde drewno, które podczas spalania przynosi najwięcej ciepła. Drewno miękkie z kolei jest lekkie i mniej kaloryczne, przez co potrzeba go więcej. Opłaca się wybrać wysokokaloryczne, twarde drewno. Dzięki temu nie będziesz musiał dokładać ciągle do ognia. W ten sposób zaoszczędzi się na miejscu składowania.

Pozostałe parametry

Drewno kominkowe może być:

  • miękkie – o niskiej twardości i wartości opałowej. Należą do nich: sosna, olcha, topola i lipa
  • średnie – mniejsza twardość oraz wartość opałowa. Należą do nich: orzech, brzoza czy klon
  • twarde – odznacza się wysoką twardością już po ścięciu. Ma największą wartość opałową. Od twardości zależy ciężar i gęstość. Wpływa to na jego kaloryczność. Należą do nich: grab, buk, dąb czy jesion

Jakie drewno do kominka, czyli jak kupować

Posiadasz piec kominkowy? Drewno wybiera się na podstawie miary objętości. Liczona jest w metrze przestrzennym. Oznacza to, że ilość drewna wynosi 1 metr sześcienny. Dlatego metr przestrzenny drewna liczy około 0,7 metrów sześciennych. Oznacza to masę około 400 kilogramów. Drewno występuje w formie gotowych, łupanych szczap lub okrąglaków. W drugim przypadku wymagają samodzielnego porąbania lekką siekierą z długim trzonkiem. Szczapy są dlatego droższe.

Oprócz tego ważne są:

  • łupliwość – im bardziej łupliwe, tym łatwiejsze do samodzielnego rąbania
  • poziom wysuszenia – im bardziej suche drewno, tym twardsze i oddające więcej ciepła
  • zawarcie kory – powinno być niskie, bo inaczej obniża się wartość opałowa
  • szybkość przesychania – niewysuszone dymi i źle się rozpala

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję