Jakie drewno do kominka wybrać? Rodzaje i zastosowanie
Wybór drewna kominkowego wpływa na jakość korzystania z kominka i cieszenia się ciepłem przez cały rok. Grab, grusza, dąb, jabłoń, orzech, a może buk – jaki rodzaj drzewa ma największą wartość opałową? Iglaste czy liściaste drzewa? Na jakie właściwości warto zwrócić jeszcze uwagę? O czym należy pamiętać przy zakupie? Odpowiedzi szukaj w naszym artykule!
Jakie są rodzaje drewna kominkowego?
Drewno kominkowe może być liściaste lub iglaste. Powinno być ponadto suche i około 2-letnie. Dzieli się je na:
- grab – o wartości opałowej 10,00
- gruszę – o wartości opałowej 8,80
- buk – o wartości opałowej 8,40
- dąb – o wartości opałowej 8,30
- jabłoń – o wartości opałowej 8,22
- orzech – o wartości opałowej 8,10
- brzozę – o wartości opałowej 7,90
- sosnę – o wartości opałowej 6,50
- wierzbę – o wartości opałowej 4,00
Jak dokonać wyboru, czyli iglaste czy liściaste?
Drewno do kominka nie powinno być iglaste. Wszystko dlatego, że zawiera dużo żywicy i podczas spalania strzela, co skutkuje zanieczyszczeniem otoczenia trudnymi do późniejszego usunięcia plamami. Na ściankach kominka czy w przewodzie kominkowym natomiast przedostaje się dużo sadzy i dymu. Drewno kominkowe we Wrocławiu lub innym mieście jest liściaste. Składa się z niewielkiej ilości żywicy. Pali się równo i nie wytwarza większej ilości dymu. Dzięki temu kominek pozostaje na dłużej czysty. Najlepsze jest twarde drewno, które podczas spalania przynosi najwięcej ciepła. Drewno miękkie z kolei jest lekkie i mniej kaloryczne, przez co potrzeba go więcej. Opłaca się wybrać wysokokaloryczne, twarde drewno. Dzięki temu nie będziesz musiał dokładać ciągle do ognia. W ten sposób zaoszczędzi się na miejscu składowania.
Pozostałe parametry
Drewno kominkowe może być:
- miękkie – o niskiej twardości i wartości opałowej. Należą do nich: sosna, olcha, topola i lipa
- średnie – mniejsza twardość oraz wartość opałowa. Należą do nich: orzech, brzoza czy klon
- twarde – odznacza się wysoką twardością już po ścięciu. Ma największą wartość opałową. Od twardości zależy ciężar i gęstość. Wpływa to na jego kaloryczność. Należą do nich: grab, buk, dąb czy jesion
Jakie drewno do kominka, czyli jak kupować
Posiadasz piec kominkowy? Drewno wybiera się na podstawie miary objętości. Liczona jest w metrze przestrzennym. Oznacza to, że ilość drewna wynosi 1 metr sześcienny. Dlatego metr przestrzenny drewna liczy około 0,7 metrów sześciennych. Oznacza to masę około 400 kilogramów. Drewno występuje w formie gotowych, łupanych szczap lub okrąglaków. W drugim przypadku wymagają samodzielnego porąbania lekką siekierą z długim trzonkiem. Szczapy są dlatego droższe.
Oprócz tego ważne są:
- łupliwość – im bardziej łupliwe, tym łatwiejsze do samodzielnego rąbania
- poziom wysuszenia – im bardziej suche drewno, tym twardsze i oddające więcej ciepła
- zawarcie kory – powinno być niskie, bo inaczej obniża się wartość opałowa
- szybkość przesychania – niewysuszone dymi i źle się rozpala
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana