Materiał Partnera

Jak przygotować chłodnie do nadchodzącego sezonu?

Jak przygotować chłodnie do nadchodzącego sezonu?

Przygotowanie chłodni do sezonu przechowalniczego jest koniecznym elementem jej sprawnego funkcjonowania. Odpowiednie przygotowanie miejsca jest ważne z punktu widzenia higienicznego i efektywnego przechowywania produktów. Przede wszystkim trzeba zatem chłodnię utrzymywać w czystość i dbać o jej funkcjonalność. Ważne jest też sprawdzenie stanu uszczelek, które zapewniają utrzymanie właściwej temperatury. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę!

 

Czystość chłodni to podstawa

Jedną z najważniejszych czynności przed uruchomieniem chłodni jest zapewnienie jej czystości i higienicznych warunków przechowywania. Jest to zabieg konieczny z punktu widzenia wyeliminowania ognisk bakterii, wirusów i grzybów. Mycie ścian odpowiednimi środkami lub myjką wysokociśnieniową znacznie ułatwia ten proces. Metody czyszczenia należy dobrać do powierzchni. W przypadku komór, w których do izolacji wykorzystano np. piankę poliuretanową, wszelkie zabrudzenia należy usuwać delikatnie, by nie uszkodzić powłoki.

 

Jak wskazują specjaliści firmy KLIMAPRO, mycie chłodni pozwala na ograniczenie źródeł wielu chorób, w tym najbardziej kłopotliwych, grzybowych. Warto pamiętać, że skutkiem zaniedbań użytkowników chłodni może być również problem z utrzymaniem właściwych parametrów podczas procesu przechowywania. Może dojść do trudności z uzyskaniem odpowiedniego składu atmosfery oraz poziomu temperatury. W efekcie ma miejsce obniżenie jakości przechowywanych towarów, a nawet konieczność skrócenia okresu ich składowania.

 

Sprawność urządzeń chłodniczych

Przygotowanie chłodni to również sprawdzenie stanu urządzeń chłodniczych.
W szczególności należy zwrócić uwagę na sprężarkę, generator azotu oraz płuczki. Niezwykle ważny jest regularny serwis urządzeń chłodniczych. Dzięki niemu możliwe jest utrzymanie płynów eksploatacyjnych na właściwym poziomie i ich ewentualne uzupełnienie.

 

Dokonuje się zatem wizualnej oceny stanu technicznego urządzeń oraz skontrolowania szczelności rurociągów, filtrów oraz zaworów przełączających. Duże znacznie ma sprawdzenie urządzeń pomiarowych do kontrolowania stężenia CO₂ oraz O₂ w komorach chłodniczych. Weryfikację wskazań mierników warto powierzyć profesjonalnemu serwisowi, który wykalibruje go na gazach wzorcowych.

 

Nie można również zapomnieć o weryfikacji stanu drzwi chłodniczych. Odpowiadają one za utrzymanie temperatury i wilgotności w pomieszczeniu. Szczególnie starannie należy przejrzeć stan uszczelek, ościeżnicy, elementów ramowych, a także mechanizmu jezdnego drzwi przesuwnych. Trzeba także sprawdzić stan okien inspekcyjnych.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję