Materiał Partnera

Jak optymalnie sterować temperaturą chłodzenia?

Jak optymalnie sterować temperaturą chłodzenia?

Optymalna temperatura przechowywania produktów spożywczych sprawia, że dłużej pozostają one świeże. Jak jednak zapewnić takie warunki podczas upalnego lata? Odpowiedzią jest instalacja chłodnicza. Odpowiedni projekt i wykonanie, a także użycie zaawansowanych i niezawodnych sterowników pozwala na idealne dopasowanie temperatury do Twoich potrzeb. Podpowiadamy, jak zadbać o warunki przechowywania produktów świeżych, nabiału i mięsa!

Sposoby sterowania temperaturą chłodzenia

Regulacja temperatury w miejscu przechowywania jest przydatna, by zachować świeżość produktów spożywczych. Wtedy trzeba odpowiednio dopasować temperaturę do towarów. Skuteczne i dobrze znane sposoby sterowania chłodzeniem to zaawansowane sterowniki. Warto zainteresować się doborem i montażem odpowiedniego sterownika, w którym zaprogramujesz wysokość temperatury, która będzie odpowiednia dla przechowywanych produktów. W przypadku świeżych owoców i warzyw będzie ona wyższa, a w przypadku mięs i nabiału – niższa. Takie sterowniki ma w swojej ofercie firma projektowo-konsultingowa Celka z Bojanowa.

Jaką temperaturę ustawiać na sterowniku?

Inteligentne sterowanie chłodnicami za pomocą sterowników adaptacyjnych pozwala na poprawę efektywności energetycznej. Dzięki temu temperatura będzie zawsze dokładnie taka, jak trzeba. Połączenie odpowiedniego sterownika i czujników z jednostką centralną przyniesie oczekiwane efekty. Dzięki temu możliwe będzie kontrolowanie temperatury i sterowanie nią. Dla produktów świeżych idealna temperatura zbliżona jest do 0 stopni Celsjusza. Nie powinna ona przekraczać 5 stopni. Z kolei mięso głęboko mrożone należy przechowywać w bardzo niskich ujemnych temperaturach, do -18 stopni Celsjusza. Wysokość temperatury przechowywania należy dopasować do rodzaju produktu oraz tego, jak długo ma znajdować się w chłodzie. Obecność sterowników elektronicznych znacznie ułatwia utrzymanie warunków w chłodni, zmniejszając koszty eksploatacji i zapobiegając psuciu się produktów spożywczych. Odpowiednia regulacja temperatury wiąże się z optymalizacją kosztów oraz możliwością dopasowania warunków do zawartości chłodni. Jakość sterowników użytych do kontrolowania temperatury wpływa na wygodę obsługi i niską awaryjność sprzętu oraz całej instalacji.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję