Brykiet czy węgiel drzewny do grilla – co wybrać?

Brykiet czy węgiel drzewny do grilla – co wybrać?

Właściwy opał do grilla wpływa na szybkość i jakość rozpalenia. Odpowiada także za smak potraw. Do grilla można stosować węgiel drzewny lub brykiet. Należy uważać, aby nie zawierały składników chemicznych o trującym działaniu. Jakie są ich zalety? Co je różni? Który jest drogi, a który tani? O czym warto poza tym wiedzieć? Jakie parametry są istotne?

Węgiel drzewny – uzyskiwanie i zastosowanie

Węgiel drzewny jest rodzajem produktu, który otrzymuje się w przemysłowych lub polowych retortach. Wyrobem po zwęgleniu drewna jest węgiel drzewny. Cechuje się kruchością, łamliwością i porowatością. Jest gęsty na 0,2-0,5 gramów na centymetr sześcienny. Umożliwia absorpcję gazów i par. Działanie grzybów czy substancji chemicznych nie wpływają na niego. O tym, że jest dobrej jakości, świadczy palenie się bez płomienia czy wydzielania dymu. Może być stosowany do:

  • wytapiania szlachetnej stali
  • tworzenia elektrod, cyjanków czy węglików – w przemyśle chemicznym
  • do oczyszczania ścieków – jako sorbent do powietrza, wody pitnej czy tłuszczów
  • grilla

Ze względu na metodę produkcji węgiel drzewny dzieli się na generowany lub żarzony. Pierwszy wytwarza się w temperaturze około 450 stopni Celsjusza, natomiast żarzony ma wartość ponad 700 stopni Celsjusza.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze węgla drzewnego?

Wybierając węgiel drzewny należy zwrócić uwagę na:

  • normy – powinien spełniać normy DIN EN 1860-2 dotyczących kwestii jakościowych, które wiążą się z paliwami stałymi i podpałkami do grilla
  • wielkość bryłek – im większa, tym dłuższe działanie
  • waga – dostępny jest w opakowaniach po 2,50-1- kilogramów

Brykiet drzewny – zastosowanie

Brykiet drzewny jest produktem powstającym z:

  • węgla drzewnego
  • torfu
  • miału
  • trocin
  • słomy

Wszystkie składniki, w tym inne drewniane odpady oraz substancje palne są prasowane pod ciśnieniem. Oprócz tego przygotowuje się spoiwa brykietu. Do wytwarzania stosuje się skrobia ziemniaczane, żywica bądź klej. Jest lepszy w rozpalaniu się, bo jest bardziej zwarty i nie rozpada się. Ma większą kaloryczność, przez co wytwarza większą temperaturę. Wypala się także dłużej. Jest droższy. Przy wyborze brykietu warto zwrócić uwagę na:

  • związki chemiczne – powinien zawierać wyłącznie składniki naturalne pochodzenia roślinnego, a nie trujące, które przedostają się do żywności
  • normy i standardy – powinien być oznakowany DIN EN 1860-2, również spełniać standardy FSC
  • waga – można go kupić w opakowaniach 2,5-10 kilogramów

Co użyć do grilla? Różnice między węglem i brykietem

Grilla można rozpalić szybciej nie dzięki drewnu, a  za pomocą węgla drzewnego czy brykietu. Producent węgla drzewnego odpowiada za powstanie w efekcie suchej destylacji drewna, bez dostępu powietrza. Spala się bez płomieni. Warto wiedzieć, że przez około 15 minut otrzymuje się właściwą temperaturę do grillowania. Niska zawartość substancji smolistych sprawia, że jest paliwem, które nie wpływa na środowisko. Jednak w celu utrzymania odpowiedniej temperatury należy dokładać opał w trakcie grillowania. Z kolei brykiet do grilla  jest połączeniem sypkiego węgla z innymi substancjami, przez co jest wygodniejszy i nie zanieczyszcza powietrza. Żarzenie sprawia, że temperatura utrzymuje się przez 4 godziny. Za jednolitą warstwę żaru odpowiada jednakowa wielkość oraz regularność kształtu kawałków brykietu.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.