Brykiet czy węgiel drzewny do grilla – co wybrać?

Spis treści
- Węgiel drzewny – uzyskiwanie i zastosowanie
- Na co zwrócić uwagę przy wyborze węgla drzewnego?
- Brykiet drzewny – zastosowanie
- Co użyć do grilla? Różnice między węglem i brykietem
Właściwy opał do grilla wpływa na szybkość i jakość rozpalenia. Odpowiada także za smak potraw. Do grilla można stosować węgiel drzewny lub brykiet. Należy uważać, aby nie zawierały składników chemicznych o trującym działaniu. Jakie są ich zalety? Co je różni? Który jest drogi, a który tani? O czym warto poza tym wiedzieć? Jakie parametry są istotne?
Węgiel drzewny – uzyskiwanie i zastosowanie
Węgiel drzewny jest rodzajem produktu, który otrzymuje się w przemysłowych lub polowych retortach. Wyrobem po zwęgleniu drewna jest węgiel drzewny. Cechuje się kruchością, łamliwością i porowatością. Jest gęsty na 0,2-0,5 gramów na centymetr sześcienny. Umożliwia absorpcję gazów i par. Działanie grzybów czy substancji chemicznych nie wpływają na niego. O tym, że jest dobrej jakości, świadczy palenie się bez płomienia czy wydzielania dymu. Może być stosowany do:
- wytapiania szlachetnej stali
- tworzenia elektrod, cyjanków czy węglików – w przemyśle chemicznym
- do oczyszczania ścieków – jako sorbent do powietrza, wody pitnej czy tłuszczów
- grilla
Ze względu na metodę produkcji węgiel drzewny dzieli się na generowany lub żarzony. Pierwszy wytwarza się w temperaturze około 450 stopni Celsjusza, natomiast żarzony ma wartość ponad 700 stopni Celsjusza.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze węgla drzewnego?
Wybierając węgiel drzewny należy zwrócić uwagę na:
- normy – powinien spełniać normy DIN EN 1860-2 dotyczących kwestii jakościowych, które wiążą się z paliwami stałymi i podpałkami do grilla
- wielkość bryłek – im większa, tym dłuższe działanie
- waga – dostępny jest w opakowaniach po 2,50-1- kilogramów
Brykiet drzewny – zastosowanie
Brykiet drzewny jest produktem powstającym z:
- węgla drzewnego
- torfu
- miału
- trocin
- słomy
Wszystkie składniki, w tym inne drewniane odpady oraz substancje palne są prasowane pod ciśnieniem. Oprócz tego przygotowuje się spoiwa brykietu. Do wytwarzania stosuje się skrobia ziemniaczane, żywica bądź klej. Jest lepszy w rozpalaniu się, bo jest bardziej zwarty i nie rozpada się. Ma większą kaloryczność, przez co wytwarza większą temperaturę. Wypala się także dłużej. Jest droższy. Przy wyborze brykietu warto zwrócić uwagę na:
- związki chemiczne – powinien zawierać wyłącznie składniki naturalne pochodzenia roślinnego, a nie trujące, które przedostają się do żywności
- normy i standardy – powinien być oznakowany DIN EN 1860-2, również spełniać standardy FSC
- waga – można go kupić w opakowaniach 2,5-10 kilogramów
Co użyć do grilla? Różnice między węglem i brykietem
Grilla można rozpalić szybciej nie dzięki drewnu, a za pomocą węgla drzewnego czy brykietu. Producent węgla drzewnego odpowiada za powstanie w efekcie suchej destylacji drewna, bez dostępu powietrza. Spala się bez płomieni. Warto wiedzieć, że przez około 15 minut otrzymuje się właściwą temperaturę do grillowania. Niska zawartość substancji smolistych sprawia, że jest paliwem, które nie wpływa na środowisko. Jednak w celu utrzymania odpowiedniej temperatury należy dokładać opał w trakcie grillowania. Z kolei brykiet do grilla jest połączeniem sypkiego węgla z innymi substancjami, przez co jest wygodniejszy i nie zanieczyszcza powietrza. Żarzenie sprawia, że temperatura utrzymuje się przez 4 godziny. Za jednolitą warstwę żaru odpowiada jednakowa wielkość oraz regularność kształtu kawałków brykietu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana